Project Description

Κεφτεδάκια με σάλτσα

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ
για τους κεφτέδες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες ή ένα κουτί ντοματάκια πολτοποιημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Τρίβουμε το κρεμμύδι, το στίβουμε με τις παλάμες μας να φύγουν τα υγρά του και το βάζουμε στο μπολ με το ψωμί που έχουμε προηγουμένος μουλιάσει και σφίξει να φύγουν τα νερά.

  • Προσθέτουμε τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά να ενωθούν καλά τα υλικά.

  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ με τον κιμά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αν βιαζόμαστε τον αφήνουμε λιγότερο χρόνο.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, παίρνουμε από το μείγμα του κιμά μικρές ποσότητες στο μέγεθος, που θέλουμε και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια.
  • Τυλίγουμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι, και τα τηγανίζουμε, να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές (περίπου 10-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους).

  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε την ντομάτα για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μείνει με λίγο ζουμί.

  • Δύο τρία λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τους κεφτέδες και τους σερβίρουμε ζεστούς με τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι.